Ministrul Finanţelor: Nu putem să vorbim despre austeritate. Majoritatea ministerelor au buget mai mare, nu cresc impozitele şi taxele
Posted on Thursday February 25, 2021

"Majoritatea ministerelor au un buget mai mare faţă de 2020. Trei ministere au un buget mai mic. Cheltuielile cresc, anvelopa salarială nu înregistrează scăderi, nu cresc impozitele şi taxele, ca atare sub nicio formă nu putem să vorbim despre austeritate având în vedere aceste date", a spus Nazare.
El a subliniat că există "premisele fezabilităţii ratei de creştere de 4,3%" estimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză pentru 2021, dar este nevoie de continuarea şi creşterea ritmului investiţiilor de stat în economie, precum şi de îmbunătăţirea gradului de absorbţie.
"Rămânem singura ţară din Uniunea Europeană în procedura de deficit excesiv, ca atare trebuie să fim foarte prudenţi şi atenţi în privinţa acestei evaluări şi a recomandărilor specifice de ţară în următorii ani, nu doar în 2021", a concluzionat ministrul.
Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 173,700 miliarde de lei, iar la cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 261,050 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,349 miliarde lei. La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut (pe cash) în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.
Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.
Cîţu: Anul acesta, toată lumea îşi primeşte sporurile salariale în sectorul public
Posted on Thursday February 25, 2021

El a fost întrebat despre anunţul sindicatelor, care îl acuză de lipsă de dialog social, privind prelungirea calendarelor de protest.
"Asta fac sindicatele, încearcă să susţină angajaţii, dar, în acelaşi timp, mesajul de fiecare dată pentru sindicalişti şi pentru angajaţii din sectorul bugetar este acelaşi: în 2020, când toată economia trecea prin cea mai mare criză din ultima sută de ani, când în sectorul privat au fost 1,4 milioane de oameni în şomaj tehnic, (...) a trebuit să facem eforturi, oameni care plăteau taxe ca să susţină salariile celor din sectorul public, sectorul public a primit creşterea salarială normală, nu a fost nimeni dat afară. (...) Anul acesta nu este nimeni dat afară, toată lumea îşi primeşte sporurile, îşi primeşte aceleaşi salarii ca în 2020. Eu nu văd aici o problemă", a declarat Cîţu, după ce a participat la evenimentul "Performerii anului 2020", organizat de Bursa de Valori Bucureşti.
Prim-ministrul a remarcat, totodată, că lucrurile s-au modificat peste tot, însă liderii sindicali sunt aceiaşi de 30 de ani.
"Este clar, bineînţeles, sunt foarte mulţi lideri sindicali care... Şi aici este surpriza şi ar trebui să ne gândim, ca societate, cum se întâmplă că liderii sindicali sunt aceiaşi oameni de 30 de ani de zile? Acolo chiar nu se întâmplă nimic. Peste tot se mai modifică lucrurile, dar acolo sunt aceiaşi lideri sindicali de 30 de ani. Ar trebui să ne gândim cum funcţionează lucrurile şi poate în acest dialog social ne întrebăm cum ajung acolo", a susţinut Florin Cîţu.
Aplicaţie care permite angajaţilor să solicite avansuri salariale fără dobânzi sau comisioane
Posted on Thursday February 25, 2021

Potrivit unui comunicat al companiei, remis joi AGERPRES, prin intermediul aplicaţiei mobile Salarium, angajaţii companiilor din România au posibilitatea să solicite avansuri salariale, fără comisioane sau dobânzi. Salarium se poate integra cu orice soluţie de Payroll, iar pentru transferul sumelor de bani va utiliza tehnologia Mastercard MoneySend şi Visa Direct.
"Salarium a luat naştere ca răspuns la nevoile şi dificultăţile create de contextul economic actual, context care pune presiune pe finanţele angajaţilor şi accentuează dorinţa angajatorilor de a motiva şi ajuta salariaţii. Ne dorim ca în următorii cinci ani să devenim o poveste de succes în industria FinTech, să avem un impact pozitiv în viaţa angajaţilor şi să reuşim să îmbunătăţim relaţia angajat-angajator pe termen lung", a declarat Alina Ştefan, CEO Salarium Fintech.
După o investiţie iniţială de un milion de lei, timp de 6 luni, compania s-a axat pe dezvoltarea tehnică a platformei, la care au lucrat 36 de specialişti cu experienţă în proiecte din industria financiar-bancară. Salarium estimează că va acorda în primul an de activitate avansuri salariale în valoare de 400.000 euro şi îşi propune să înroleze în platformă cel puţin 6.000 de angajaţi. De asemenea, până la sfârşitul anului, platforma se va integra cu scop de automatizare a proceselor, cu cel puţin două companii de payroll.
Salarium Fintech este prima soluţie de plată instant a avansului salarial şi de educaţie financiară din România, dezvoltată de către o echipă antreprenorială cu vastă experienţă în domeniul plăţilor şi a beneficiilor extrasalariale. Colaborând cu instituţii financiare acreditate, Salarium Fintech respectă cele mai înalte standarde de securitate şi protecţie a datelor cu caracter personal, se precizează în comunicat.
Marile bănci se aşteaptă ca peste jumătate dintre angajaţi să revină la birou în trimestrul al treilea
Posted on Thursday February 25, 2021

ISS este o companie care furnizează servicii diverse variind de la call centere la curăţenie, catering şi pază pentru spaţii de birouri, pentru peste 200.000 de companii din 60 de ţări, inclusiv pentru giganţi precum UBS şi Deutsche Telekom.
"Mulţi dintre clienţii noştri din industriile bancară, consultanţă şi servicii sunt în prezent nerăbdători să îşi readucă angajaţi înapoi la birou. Clienţii ne vorbesc de lipsa de inovaţie, de o implicare mai redusă în rândul angajaţilor care lucrează de acasă şi de faptul că cultura corporatistă are de suferit", a declarat directorul general de la ISS, Jacob Aarup-Andersen.
Însă chiar dacă băncile globale, care sunt clienţi ai ISS, se aşteaptă să aibă mai mult de jumătate dintre angajaţi înapoi la birou în trimestrul al treilea, niciunul dintre clienţii companiei daneze nu vorbeşte încă de o revenire în proporţie de 100% la munca de la birou, a precizat Aarup-Andersen.
Grupul bancar britanic HSBC a anunţat că recent că vrea să îşi reducă la jumătate suprafaţa globală de spaţii de birouri, un semn că pandemia de coronavirus ar putea provoca schimbări permanente asupra modului de lucru, pe măsură ce companiile se pregătesc s reducă spaţiile de birouri şi să permită angajaţilor o mai mare flexibilitate când vine vorba de munca de acasă.
Aarup-Andersen a declarat că anterior se aştepta ca spaţiile globale de birouri să scadă cu 10%-15% în următorii trei ani.
Separat, ISS a anunţat joi că anul trecut vânzările sale au scăzut cu 10% până la 69,8 miliarde de coroane daneze (11,5 miliarde de dolari), pe fondul diminuării activităţii în domeniile catering, retail şi servicii hoteliere.
Ministerul Economiei: Principiul "primul venit, primul servit" a fost eliminat din schema de ajutor pentru HoReCa
Posted on Thursday February 25, 2021

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 10/2021, privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului şi alimentaţiei publice, care modifică OUG 224/2020, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 186 de miercuri, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Economiei transmis joi AGERPRES.
În context, ministrul Economiei a menţionat că în urma eliminării principiului "primul venit, primul servit", toţi solicitanţii eligibili vor primi finanţare.
"Este o măsură compensatorie gândită de fostul guvern şi pe care o operaţionalizăm. Am introdus o schimbare în modul în care se face plata. Schimbarea mare este că nu mai mergem pe principiul 'primul venit, primul servit'. Acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Şi a doua, ar fi creat o categorie de oameni care nu primesc bani. Practic ar fi primit cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect pentru că măsura vizează despăgubirea tuturor celor care au fost închişi, nu doar a celor care sunt mai rapizi. Aşa că am ales o soluţie în care să primească toate persoanele eligibile bani indiferent când au făcut solicitarea: fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporţional din bugetul total", a afirmat Claudiu Năsui, citat în comunicat.
Ministrul Economiei a precizat că această schemă de ajutor are un buget de un miliard de lei.
"Fondurile pentru despăgubiri totalizează un miliard de lei. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăşi miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporţional cu cererea lor de finanţare", a menţionat Claudiu Năsui.
Schema de ajutor de stat se acordă beneficiarilor din HoReCa sub forma unor granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfăşurarea activităţilor aferente codurilor CAEN enumerate la art. 3 alin (2), în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro la nivel de întreprindere, conform comunicatului Ministerului Economiei.
Procedura de implementare a acestei scheme de ajutor de stat urmează să se aprobe în termen de maximum 60 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, prin ordin al ministrului Economiei, care va desemna şi structura de specialitate din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului responsabilă pentru implementarea schemei de ajutor de stat, se menţionează în comunicat.
![]() |
NOUTAŢI |
"Majoritatea ministerelor au un buget mai mare faţă de 2020. Trei ministere au un bug...Mai mult
El a fost întrebat despre anunţul sindicatelor, care îl acuză de lipsă de dialog s...Mai mult
Potrivit unui comunicat al companiei, remis joi AGERPRES, prin intermediul aplicaţiei ...Mai mult
![]() |
ŞTIRI |
Organizația Profesioniștilor Pieței de Capital va organiza în perioada 26.10.2020-30.1...Mai mult
Financial intelligence: 1. În condițiile în care ASF a transmis răspunsuri confuze SI...Mai mult
OPPC: Prin formularea sa, taxa pe „lăcomie” poate include BVB, SIF-urile, FP, brokeri...Mai mult
Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital (OPPC) consideră că Proiectul de ordon...Mai mult
LINK: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2018/pr253_18.pdf ...Mai mult
Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 3/2014 privind unele aspecte le...Mai mult
Sursa: ASF Link: https://asfromania.ro/legislatie/legislatie-sectoriala/legislatie-capita...Mai mult
Organizaţia Profesioniştilor Pieţei de Capital (OPPC) a transmis Comisiei de buget-fina...Mai mult
Uniunea Europeană intenţionează să finalizeze uniunea pieţelor de capital până în ...Mai mult
Conferința Națională a Pieței de Capital, ediția 2014, va avea loc pe 24 noiembrie la...Mai mult
"Art. 1. - Prezenta lege reglementează procedura legală de urmat pentru clarificarea ...Mai mult
Daca referendumul va duce la independenta Scotiei, pietele intreaba: ce se intampla cu dat...Mai mult
Raportul anual 2013 a fost analizat şi aprobat de Consiliul Autorității de Supraveghere...Mai mult
Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Academia de Studii Economice Bucureşti au î...Mai mult
Ultimul pret de la BVB era 197 lei/ actiune. Pe 15% din companie a obtinut 72 milioane eur...Mai mult
Consiliul de Administrație al Bursei de Valori București, a decis în ședința sa din d...Mai mult
Joi 14 februarie la hotel Royal va fi o prezentare a sistemului alternativ de tranzactiona...Mai mult
In ultimele zile asistam la mici corectii de pret pe actiuni si la o revenire usoara a eur...Mai mult
Saptamana care s-a incheiat a adus cresteri mari pentru Banca Carpatica (BCC), trezind-o d...Mai mult
La data de 23 ianuarie 2013, va fi lansat public OPPC. ...Mai mult
Bursa de la Bucuresti reactioneaza cu intarziere la datele din US. In prima zi de tranzact...Mai mult
![]() |
EVENIMENTE |

Organizația Profesioniștilor Pieței de Capital ...Mai mult

Evenimentul va debuta cu deschiderea ședinței de...Mai mult

Organizația Profesioniștilor din Piața de Capit...Mai mult

În data de 24 Noiembrie 2017 va avea loc conferin...Mai mult

Organizația Profesioniștilor Pieței de Capital ...Mai mult

În datele de 8 si 9 mai 2017, Institutul Naționa...Mai mult

În data 16 februarie 2017 OPPC organizează o con...Mai mult

Astăzi, 29 noiembrie 2016, OPPC a organizat o dez...Mai mult

În data de 24 noiembrie 2016, sub coodonarea domn...Mai mult

În datele de 20 și 21 octombrie 2016, Institutul...Mai mult

In 8-9 septembrie Organizatia Profesionistilor Pie...Mai mult

Joi, 17 Martie 2016, la Hotel Marriott Bucharest G...Mai mult

Conform autorizației ASF nr. 198 / 02.10.2015, O...Mai mult

Autoritatea de Supraveghere Financiara Decizia ...Mai mult

Luni, 24 noiembrie 2014, a avut loc Conferința Na...Mai mult

Intre 20–21 noiembrie a avut loc ultimul seminar...Mai mult

Seminarul INM "Piata de Capital", 2-3 iunie, Bucur...Mai mult


Institutul National al Magistraturii (INM) si Orga...Mai mult

In curand OPPC va lansa public materialul ”Dezvo...Mai mult

Ai lichiditati de investit si nu stii care e cea m...Mai mult

Lansarea OPPC va avea loc la Hotel Marriot in fata...Mai mult
![]() |
PARTENERI |
![]() |
INFO |
Vizitatori